Una entranyable llibreria on pot passar de tot

Gabrielle Zevin (Nova York, 1977) va saltar a la fama al nostre país amb «Demà i demà i demà» que segons el New York Times és una de les cent millors novel·les del segle XXI. Però abans havia escrit el 2017 La vida del llibreter A.J. Fikry que va arribar al número 1 de la llista de best-sellers indies y que ara es publica al nostre país.

És un encert recuperar aquest llibre perquè té uns personatges tan entranyables que la seva lectura és deliciosa. Es podria dir que és una novel·la romàntica, però, a parer meu, no és una típica obra del gènere del cor.

La trama comença amb l’arribada de l’Amèlia, una agent comercial d’una important editorial, a la llibreria Island Books, l’única existent a Alice Island. Allí el seu propietari, en A.J. Fikry, que acaba d’enviudar fa poc, la tracta de pèssima manera.

Poc després, i en un cop de mala sort, algú roba a Island Books, l´única obra de valor que té en Fikry, una raríssima edició de «Tamerlà», poemari escrit per un joveníssim Edgar Allan Poe abans de fer-se famós.

Tot canvia radicalment a la desesperada vida del llibreter quan troba una graciosa nena de dos anys abandonada a la secció infantil de la llibreria, fullejant un llibre il·lustrat. La seva cunyada i un policia l’ajudaran a ell i a la nena a tirar endavant en el primer moment de la crisi abans de donar-la en adopció. I aquest és el punt d’arrancada de La vida del llibreter A.J. Fikry.

La novel·la està narrada de forma tradicional i avança sempre en línia recta. Els tocs literaris, que no poden faltar en un llibre ambientat en una llibreria, són bastant discrets. La seva força ve dels personatges i les seves intenses vides, diàlegs divertits i algunes situacions bastant ocurrents que posen de manifest l’enginy de l’autora nord-americana.

La vida del llibreter A.J. Fikry

Traducció d’Octavi Gil Pujol

Edicions del Periscopi

273 pàgines

Enlace de origen : Una entranyable llibreria on pot passar de tot